Chronische hoestklachten – Logopediepraktijk Meijer – Deventer

Logopediepraktijk Meijer

Communiceren is alles, daarom logopedie.

Chronische hoestklachten

Hoesten is een veel voorkomende klacht waarvoor mensen een bezoek brengen aan de huisarts of medisch specialist. Wanneer het hoesten maximaal 3 weken aanhoudt, noemen we dit acute hoestklachten. Als de hoest langer aanhoudt, wordt geadviseerd onderzoek te doen naar een mogelijke oorzaak.

Als het hoesten langer dan 8 weken aanhoudt, noemen we dit chronische hoestklachten.Dit kan verregaande gevolgen hebben op fysiek, psychisch en sociaal vlak. Iemand is constant moe, kan niet meer meezingen met het koor, wordt gevraagd in de logeerkamer te gaan slapen, verliest urine tijdens een felle hoestbui, bij een heftige hoestprikkel moeten mensen soms zelfs overgeven, durven niet meer naar voorstellingen te gaan om de angst het te verstoren door het hoesten.

Eerst moet goed worden onderzocht of er een lichamelijke oorzaak is, zodat daar een behandeling voor kan worden gegeven, zoals medicijnen. Dit gebeurt door de huisarts of longarts. Als de klacht toch blijft, kan een verwijzing naar de logopedist worden gegeven. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat logopedische behandeling bij patiënten met chronische hoestklachten kan leiden tot vermindering van die klachten.