Afasie – Logopediepraktijk Meijer – Deventer

Logopediepraktijk Meijer

Communiceren is alles, daarom logopedie.

Afasie

Als iemand een afasie krijgt, betekent dat een verandering in zijn communicatiemogelijkheden. Deze verandering kan heel ingrijpend zijn. De oorzaak is een hersenbeschadiging; meestal ten gevolge van een herseninfarct of hersenbloeding, soms door een hersentumor, trauma of infectie.

Bij afasie is er een stoornis in het taalsysteem, waardoor begrijpen, spreken, lezen en/of schrijven bemoeilijkt worden. Afasie uit zich bij iedereen op een andere manier. Dit is afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging is opgetreden en de grootte van de beschadiging.

Het doel van de logopedie is degene met afasie en zijn omgeving te helpen omgaan met de communicatieproblemen en hen te leren boodschappen zo effectief mogelijk aan elkaar over te brengen.
Er worden oefeningen geboden om de taal te verbeteren, maar ook om met de stoornis in het dagelijks leven om te gaan. Indien nodig wordt er gezocht naar een communicatieondersteunend middel.
Ook kan er contact worden gelegd met lotgenoten en kan er na de individuele therapie in een kleine groep verder worden geoefend.

Meer informatie over afasie kunt u o.a. vinden op hersenletsel.nl .